Wonen in het buitenland

Talloze mensen dromen van wonen in het buitenland, variërend van een tweede huis in Frankrijk of een villa aan de Spaanse kust, tot een hutje op een eiland in de Stille Oceaan. Maar wie doet het nou echt? Wie pakt zijn spullen, laat de Nederlandse of Belgische boel de boel en begint een nieuw leven op zijn droomlocatie?

Wonen in het buitenland
Welk land speelt al langer door jouw hoofd? En wat houd jou tot nu toe tegen? Als het voor jou een serieuze optie is om daar te gaan wonen, oriënteer dan eens op naar huizen, dan heb je een idee van de prijzen. En zoek eens uit hoe het daar werkt om een huis te kopen. Kan je er makkelijk een hypotheek of lening krijgen? Of moet je vooral eigen geld inbrengen? Met wat eenvoudig zoekwerk vind je al snel officiële sites, én ervaringen van mensen die de stap eerder hebben gezet. Verhuizen naar het buitenland is een grote stap, waardoor goede voorbereiding en oriëntatie essentieel is.

Werken in het buitenland
Een belangrijke factor in jouw besluit om te emigreren is je inkomen. Kan je het in land waar je wil gaan wonen makkelijk een baan vinden, of op een andere manier geld verdienen? Of is dat daar juist heel lastig? Ook op deze vragen kan je voor veel landen vrij makkelijk online antwoorden vinden. Verder kan je je bijvoorbeeld aanmelden bij een forum, of lid worden van een groep op social media. Bedenk dat er altijd mensen voor jou in dezelfde situatie zijn geweest, en al van alles hebben uitgezocht. Als je al kan rentenieren hoef je alleen te kijken naar de kosten van levensonderhoud.

Locatie
Het kan je ook helpen door uit te zoeken in welke regio je in het betreffende land zou willen wonen. Bij je zoektocht kan je bijvoorbeeld letten op klimaat, landschap, bereikbaarheid met verschillende vormen van vervoer en bevolkingsdichtheid.

Taal
Tot slot nog iets wat potentiële emigranten nog wel eens op de laatste plaats zetten: de taal. Hoe goed (of: hoe slecht) spreek je de taal van het land dat je voor ogen hebt? En op welke termijn kan je daar verbetering in brengen? Het is een zekerheid dat het makkelijker wordt om zaken re regelen en sociale contacten te krijgen, naarmate je de taal van de inwoners van jouw droomland beter spreekt.

Author: Jasmijn

Share This Post On