Wat zijn de beste bloemzaden voor in de tuin?

Een eigen tuin beginnen is een spannende en lonende ervaring. Als je geen idee hebt welke bloemzaden je het beste kunt kopen, volgen er in dit artikel een aantal tips om de perfecte zaden voor jouw tuin te kiezen.

Houd rekening met de blootstelling aan de zon in jouw tuin

De eerste stap bij zaden kopen, is rekening houden met de blootstelling aan de zon in jouw tuin. Sommige bloemen hebben direct zonlicht nodig, terwijl andere gedijen in gedeeltelijke of zelfs volledige schaduw. Als je weet hoeveel zon jouw tuin krijgt, kun je bepalen welke soorten bloemen daar het beste groeien. Deze informatie is meestal te vinden op de zaadverpakking, dus lees die goed door voordat je een aankoop doet. Heb je bijvoorbeeld een zonnige plek in jouw tuin, dan zijn goudsbloemen of madeliefjes wellicht een goede optie, omdat zij van volle zon houden. Anderzijds, als jouw tuin voornamelijk in de schaduw ligt, zijn vergeet-mij-nietjes of impatiens betere keuzes, omdat zij het goed doen in gedeeltelijke of volledige schaduw.

Kies voor heirloom zaden

Heirloom bloemenrassen zijn rassen die al generaties lang worden doorgegeven zonder enige kruising tussen verschillende plantensoorten. Hoewel hybride soorten ook prachtige bloemen kunnen produceren, bieden heirloom zaden betrouwbaardere resultaten, omdat ze hun oorspronkelijke genetische samenstelling van seizoen tot seizoen behouden. Wat betekent dat dezelfde soort bloem elk jaar bloeit met minimale inspanning van jouw kant. Heirloom zaden zijn ook vaak goedkoper dan hybriden, omdat ze niet zo zwaar op de markt worden gebracht door zaadbedrijven.

Denk aan kleur en textuur

Denk bij het kiezen van bloemzaden voor jouw tuin aan zowel kleur als textuur bij het selecteren van planten die elkaar qua bloei en blad aanvullen. Bijvoorbeeld, als je een felle kleur wil in jouw tuin, overweeg dan het planten van goudsbloemen of zinnia’s die in een scala van kleuren komen, variërend van geel tot rood tot oranje en paars. Of als je op zoek bent naar iets met een subtielere tint, dan zijn vergeet-mij-nietjes een betere keuze, omdat hun kleine blauwe bloesems delicate textuur toevoegen zonder het oog te overweldigen.

Author: Jasmijn

Share This Post On