In de afgelopen jaren leven we steeds duurzamer. Bedrijven richten zich op duurzaam ondernemen, terwijl ook veel particulieren zo duurzaam mogelijk proberen te leveren. Op deze manier tracht nagenoeg de gehele Nederlandse bevolking om een bijdrage te leveren. Een bijdrage te leveren aan het behoud van onze aardbol.
Om een bepaalde duurzaamheid aan te kunnen duiden, heeft men een energielabel bedacht. Dankzij dit energielabel kan aangegeven hoe duurzaam een woning bijvoorbeeld is. Maar, wat is nou het belang van een energielabel voor bijvoorbeeld een woning?
Zuinig of onzuinig
Het energielabel van een woning geeft eigenlijk maar één ding aan: hoe zuinig een woning is. Het label A+++ geeft aan dat een huis erg zuinig is. Het label G geeft daarentegen aan dat een woning absoluut niet zuinig is; de kleur van dit label is niet voor niets rood.
Door naar het energielabel van een woning te kijken, krijg je direct veel informatie. Zo zie je direct hoe goed een woning bijvoorbeeld geïsoleerd is. Ook geeft het energielabel aan of je mogelijk nog iets aan een woning moet gaan veranderen. Bijzonder nuttige informatie als je bijvoorbeeld een nieuwe woning aan wilt schaffen.
Wil je jouw woning juist verkopen? Een energielabel aanvragen is op dat moment noodzakelijk. Door een energielabel aan te vragen, verschaf je bovendien veel duidelijkheid aan potentiële kopers. Potentiële kopers krijgen met één blik op het label direct veel informatie.
Verplicht & onmisbaar
In de huidige duurzame maatschappij is een energielabel eigenlijk onmisbaar. Dat is dan ook terug te zien in de verplichting om een energielabel aan te vragen. Deze verplichting geldt alleen als je jouw woning wilt gaan verkopen. In 2015 is een voorlopig energielabel vastgesteld voor elke woning in ons land. Als je jouw woning gaat verkopen, kun je het energielabel definitief laten bepalen. Dit is een verplichting en geeft veel informatie aan de (potentiële) koper(s).
Recente reacties