Wat is een smarthome systeem?

Een smarthome systeem is een woning die gebruik maakt van op internet aangesloten apparaten voor het op afstand bewaken en beheren van apparaten en systemen, zoals verlichting en verwarming.

Slimme huistechnologie, ook vaak domotica of domotica genoemd (van het Latijnse “domus” dat huis betekent), biedt huiseigenaren veiligheid, comfort, gemak en energie-efficiëntie door hen in staat te stellen slimme apparaten te bedienen, vaak door een slimme huis-app op hun smartphone of ander netwerkapparaat. Een deel van het internet of things (IoT), slimme thuissystemen en apparaten werken vaak samen, delen onderling gebruiksgegevens van consumenten en automatiseren acties op basis van de voorkeuren van de huiseigenaren.

Slimme huizen kunnen beschikken over draadloze of bedrade systemen, of beide. Draadloze systemen zijn eenvoudiger te installeren. Het installeren van een draadloos domoticasysteem met functies zoals slimme verlichting, klimaatregeling en beveiliging kan enkele duizenden dollars kosten, waardoor het zeer kostenvriendelijk is. Anderzijds worden hardwired-systemen als betrouwbaarder beschouwd en zijn ze doorgaans moeilijker te hacken. Een bedraad systeem kan de doorverkoopwaarde van een woning verhogen. Maar er is een nadeel: het is vrij duur. Het installeren van een luxe en bedraad slim systeem kan huiseigenaren tienduizenden dollars kosten.

De wereldwijde markt voor huisautomatisering werd in 2016 geschat op ongeveer € 24 miljard. Dat cijfer zal naar verwachting toenemen naarmate meer mensen tegen 2022 beginnen met het toepassen van slimme huistechnologie voor een bedrag van ongeveer € 53,5 miljard. Video-entertainment zal naar verwachting het grootste onderdeel van smart zijn huistechnologie, gevolgd door huisbeveiliging en bewakingsdiensten. Slimme luidsprekertechnologie is al met succes de Amerikaanse markt binnengedrongen, waar ongeveer 31% van de huishoudens een apparaat zoals de Amazon Echo of Google Nest gebruikt

 

Author: Jasmijn

Share This Post On