Portugese laurier wordt ook wel Portugese laurierkers genoemd en gaat in het Latijn onder de naam Prunu lusitanica. De soortnaam verwijst naar de Romeinse naam voor Portugal, Lusitania. De Portugese laurier is een neefje van de kers, pruim en amandel en hoort net als deze bomen tot de rozenfamilie. In de omgeving van Portugal (denk aan Frankrijk, Spanje, Marokko en de Canarische Eilanden) komt de plant van nature voor. Ze groeit voornamelijk langs beekjes in de bergen en is zeldzaam. In Nederlandse siertuinen wint de Portugese laurier van Haag-Heg echter steeds meer aan populariteit, vooral als vervanging van de buxus sinds daar allerlei desastreuze ziektes in rondsluipen.
Het uiterlijk van de Portugese laurier
De Portugese laurier is winterhard en wintergroen en kan makkelijk 3 meter hoog worden. Hierdoor kan de struik prima als haag worden gebruikt, hij is namelijk het hele jaar blikdicht. Aan de zwartige bast groeien ovale bladeren van 7-12 centimeter lang en 3-5 centimeter doorsnee. De bladeren hebben getande bladeren met een scherpe top en zijn aan de bovenkant glanzend donkergroen. Dit samen met de lichter gekleurde onderkant van de bladeren, maakt dat de Portugese laurier vaak wordt aangezien voor Laurus nobilis. Dit is echter de gewone laurier die als keukenkruid wordt toegepast. De bladeren Portugese laurier bevatten echter het giftige cyanide. Ook de vruchtjes zijn maar een korte periode niet giftig en ook als ze rijp zijn hebben ze een alles behalve toegankelijke smaak. De bloemen die de Portugese laurier in het late voorjaar maakt, zijn 1-1,5 centimeter in doorsnee met vijf witte bloemblaadjes. Hieruit groeien de ongeveer 1 centimeter grote vruchtjes die van roodgroen naar donkerpaars tot zwart kleuren wanneer ze in september rijp zijn.
Onderhoud van de Portugese laurier
Als sierheester is de Portugese laurier een prima vervanger voor een buxus. De glanzende bladeren geven de plant een meer luxueuze uitstraling dan de meeste haagplanten, zo ziet de laurier er al snel fris en gezond uit met weinig onderhoud. In tegenstelling tot de buxus is het wel noodzakelijk om de Portugese laurier flink te snoeien, daar hij erg hoog kan worden, de haag wordt ook iets minder strak en vorm snoei geeft een speelser, minder symmetrisch effect dan een buxus. Voordeel is wel dat de Portugese laurier geen blad verliest en op bijna elke gewenste hoogte gesnoeid kan worden. Voor lage hagen is deze laurier dus ook bijzonder geschikt!
Recente reacties