Voordat je een lening afsluit is het verstandig om goed te vergelijken

Soms kan het handig zijn om gebruik te kunnen maken van wat extra geld. Het afsluiten van een lening is dan een goed idee. Maar voordat je een lening afsluit, is het verstandig om eerst goed te vergelijken. Iedere kredietverstrekker heeft namelijk zijn eigen rentepercentage. Maar ook de voorwaarden voor een lening en de kosten van zo’n lening verschillen enorm. Als je gebruik maakt van de vergelijker op Leningen.nl/vergelijken/, dan weet je zeker dat de lening die jij kiest het beste bij jouw situatie past en het meest voordelig uit de bus komt. Het is namelijk al mogelijk om een lening af te sluiten vanaf een rentepercentage van 3,8%.

Eerst denken dan doen

Dat geldt natuurlijk voor heel veel dingen maar ook voor het afsluiten van een lening. Door vooraf even goed na te denken en wat dingen op een rijtje te zetten, maak je eenvoudig de juiste keuzes. Geld lenen kost geld, dus het is bijvoorbeeld verstandig om eerst even goed na te denken over het bedrag dat je wilt lenen. Leen alleen geld wat je nodig hebt, anders is het echt zonde van je geld. Kies voor een persoonlijke lening als je éénmalig een vast bedrag nodig hebt. Bijvoorbeeld om een auto te kopen of dat leuke buitenkansje wat zich nu voordoet. Kies voor een doorlopend krediet als u in z’n algemeenheid iets meer bestedingsruimte wilt hebben. U kunt dan steeds kleine beetjes geld opnemen en afbetalen voor een onbepaalde tijd. U betaald alleen rente en kosten vanaf het moment dat u het geld opneemt. Gebruikt u het doorlopend krediet niet, dan kost het u ook geen geld.

Verantwoord geld lenen

Verantwoord geld lenen is mogelijk en ongeveer één derde van de huishoudens in Nederland heeft een lening. Maar om niet in de financiële problemen te komen door een lening is het wel verstandig om de risico’s niet te vergeten. Door het afsluiten van een lening ga je een contract aan, je hebt daarbij ook verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan de betalingsafspraken. Iedere maand betaal je een gedeelte van je lening af. Dit bedrag staat vast en je weet voor dat je de lening afsluit al hoe hoog dit bedrag is. Kun jij dit bedrag makkelijk betalen met het geld dat jij maandelijks overhoudt nadat je alle vaste lasten hebt voldaan? Dan is het een lening die bij jou past en hoef je niet bang te zijn om in financieel zwaar weer terecht te komen. Kijk ook even naar de looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd hoe lager je maandbedrag. Besef je wel dat als je kiest voor een langlopende lening, je ook jarenlang aan het afbetalen bent en dat het rentebedrag over z’n geheel gezien hoger is.

Author: Jasmijn

Share This Post On