Voor iedere tuin een geschikte grasmaaier

Heb je een klein gezellig achtertuintje liggen? Of heb je een grote tuin die wel wat onderhoud nodig heeft? In beide situaties heb je hoogstwaarschijnlijk ook wel wat gazon liggen. En deze gazon moet wekelijks best eens afgereden worden. Want zeg nu zelf, er gaat toch niets boven een strak afgereden gazon, aangevuld met de geur van net afgereden gras. Zo zijn er ook verschillende manieren om het gras te maaien. De sikkel laten we even buiten beschouwing.

Handgrasmaaier

Deze methode wordt nog zelden gebruikt bij ons. Een handgrasmaaier is een klein toestel zonder motor of accu dat je vooruit duwt. Bij het duwen draaien de messen van het toestel rond en maaien het gras. Het voordeel is dat dit systeem geen energie gebruikt. Het is echter traag, arbeidsintensief, en bijgevolg enkel aan te raden voor de echt kleine gazons van slechts een paar vierkante meter.

Een grasmaaier op elektriciteit

Hier komen we al bij de hedendaagse systemen uit. Dit systeem is krachtig en daardoor geschikt voor de kleine tot middelgrote gazons. Deze toestellen zijn gemakkelijk te gebruiken en vragen geen menselijke inspanning. Ze werken echter minder goed bij langer gras, wat betekent dat de tuin regelmatig (wekelijks) afgereden moet worden. Nog een nadeel is dat je actieradius beperkt is tot de lengte van je snoer. Let ook goed op dat je niet over je snoer rijdt!

Een grasmaaier op benzine

Grasmaaiers op benzine zijn krachtige toestellen en daardoor geschikt om grote tot middelgrote tuinen te maaien. Ze vragen ook weinig inspanning (net zoals een elektrisch toestel) en slagen er ook in om lang gras eenvoudig mee te maaien. Ze zijn echter zwaar en je zal regelmatig de benzinetank moeten bijvullen. Grasmaaiers op benzine zijn krachtiger dan elektrische toestellen, maar daardoor ook wel heel wat duurder.

Een comfortabele zitmaaier

Een zitmaaier is met voorsprong het meest comfortabele toestel. Al zittend het gras afrijden, ontspannend toch? Deze grasmaaiers zijn bovendien nog eens een pak krachtiger dan een grasmaaier op benzine of elektriciteit maar moeilijker om te manoeuvreren. Kleinere hoekjes en kantjes afrijden wordt lastig. Daarom wordt dit toestel vooral gebruikt om echt grote tuinen mee te maaien. Qua prijs zit je ook hier weer een categorie hoger.

Het werk uitbesteden met de robotmaaier

Het nieuwste snufje van de hedendaagse technologie. Je laat het gras afrijden door een zelfstandige robotmaaier. Zelf geen werk meer. Maar een duur prijskaartje en ook enkel geschikt voor de eerder kleinere tuinen.

Author: Jasmijn

Share This Post On