Vliegende start van uw gazon

De dagen worden langer en de temperatuur stijgt: eindelijk de lente!
Grassen ontwaken uit hun winterslaap wanneer de bodemtemperatuur hoger is dan 5 ° Celsius. Het gazon verandert van groenbruin naar sappig groen. Dit laat zien dat er nieuwe wortels worden gevormd en voedingsstoffen worden opgenomen om nieuwe bladeren te vormen.

Bemest zo snel mogelijk met een meststof op basis van stikstof en fosfor, die zorgt voor een krachtige wortelgroei en een dichte grasmat. Deze krachtige groei maakt het gazon ook slijtvaster – mechanische onderhoudsmaatregelen zoals verticuteren worden beter verdragen.
Als de groei echt sneller is gegaan, maait u uw gazon regelmatig, maar in de zomer altijd een beetje hoger dan normaal. De zon staat nog laag aan de horizon – geef uw gazon eerst wat meer bladruimte! 3 keer maaien. Pas na het vierde maaien wordt het gazon ingesneden. Stel de maaihoogte heel laag in voordat u gaat verticuteren – dan is verticuteren veel effectiever en minder belastend voor de kracht.

Stel de verticuteerder correct in! Het mag alleen het aardoppervlak krassen! Deze diepte is voldoende om mos te ontwortelen en liggend kruipend onkruid op te trekken. Werk overal. De beste manier om de gekamde organische massa te verwijderen is door een ander maaiproces – dit materiaal kan snel rotten in de composthoop en zal later weer waardevolle mest worden.

Als uw gazon vlekkerig lijkt, kunt u nu een vernieuwings- of renovatiemix zaaien met 10-15 gram / m². Giet grondig en vermijd de komende 3 weken extreme droogte!

Omdat de voedingsstoffen beschikbaar zijn voor uw gazon en het al krachtig groeit, zal het gazon in een mum van tijd herstellen van deze soort.

Het resultaat is een aantrekkelijk gazon dat weer goed wordt geventileerd, regen en voedingsstoffen snel kan binnendringen en daardoor dichter en competitiever zal zijn.

Maar dat is niet alles

Ondanks de goede zorg kan er meer aan de hand zijn, er ontstaan plekken met overdadige onkruidgroei, kale plekken, of bruine plekken.

Dit kunt u eigenlijk alleen verhinderen door de betreffende plekken uit te stekken, en nieuw gras te zaaien of er gekochte graszoden in te leggen.

 

Author: Jasmijn

Share This Post On