Ventilatieroosters in alle maten en soorten

Ventilatieroosters zijn nodig omdat ventileren in een huis, school of kantoorruimte minstens zo belang is als isoleren. Het plaatsen van voldoende roosters zorgt ervoor dat er continue voldoende toevoer van frisse lucht de woning inkomt. Een ventilatierooster kun je op bijna alle plaatsen in huis plaatsen. Het rooster dat je in een deur plaatst wordt meestal een deurrooster genoemd en deze vind je vaak in de deur van een doucheruimte. Maar er zijn ook ventilatieroosters verkrijgbaar die je plaatst in een muur of een raam. Je krijgt met het plaatsen van een ventilatierooster niet alleen frisse lucht in de woning maar je kunt met een ventilatierooster ook lucht afvoeren. Ventilatieroosters zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, materialen én kleuren. Er zijn zelf regelende- druk gestuurde- en dubbelglas roosters. Heb je in de omgeving veel last van vliegen kies dan voor een ventilatierooster voorzien van vliegengaas.

Het materiaal en de diameter van een ventilatierooster

Je kunt bij de meeste ventilatieroosters kiezen uit heel veel materiaalsoorten.

  • Kunststof; een ventilatierooster van kunststof is stevig en heeft een lange levensduur
  • Roestvaststaal; een ventilatierooster van roestvaststaal heeft een laag aan het oppervlak waardoor het staal beschermt is tegen corrosie
  • Aluminium: is licht van gewicht, vaak zilverwit van kleur en is net zo corrosie bestendig als staal

Wanneer je een ventilatierooster gaat kopen dan is het noodzakelijk om vooraf de juiste maten te bepalen. Wanneer het ventilatierooster op een buis moet komen bepaal dan de diameter van de buis. Wil je een ventilatierooster plaatsen in je raam of deur meet dan de maten van de uitsparing in je raam of deur.

Soorten ventilatie

Natuurlijke ventilatie: Door ventilatieroosters aan de buitenkant en in je huis te plaatsen maak je gebruik van natuurlijke ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie maak je gebruik van natuurlijke drukverschillen. Jouw woning, de school, het kantoor of je garage wordt geventileerd én van frisse lucht voorzien door de natuurlijke luchtstroom. De roosters bij natuurlijke ventilatie zijn niet voorzien van een terugslagklep. Lamellenroosters, schoepenroosters en afsluitbare roosters kun je gebruiken bij natuurlijke ventilatie.

Mechanische ventilatie: hierbij wordt in jouw huis, kantoor of school gebruik gemaakt van een ventilator of een uitgebreid ventilatiesysteem. Er wordt dan voor een constante luchtafvoer gezorgd door gebruik te maken van het drukverschil. Geschikte ventilatieroosters hiervoor zijn lamellenroosters, bolroosters en kaproosters. 

Afzuigkappen en wasdrogers; voor afzuigkappen en wasdrogers zijn gevelroosters geschikt. Gevelroosters werken op overdruk en zijn voorzien van een windbreker of terugslagklep. Wanneer de terugslagklep al in de afzuigkap aanwezig is kies je voor een bolrooster.

Het plaatsen van een ventilatierooster

Je hebt bepaald welk ventilatierooster het meest geschikt is. Je hebt de keuze gemaakt van welk materiaal het rooster moet zijn. Nu moet je nog bekijken hoe je het rooster plaatst. Zoals gezegd kan het zijn dat je het ventilatierooster in een buis moet plaatsen. Dan heb je geen schroeven nodig. Maar er zijn ook ventilatieroosters die je in de muur moet verankeren met schroeven. Bekijk dus vooraf goed welke maat schroeven je nodig hebt zodat deze ook daadwerkelijk passen.

Author: Jasmijn

Share This Post On