Tips voor brandveiligheid

Rookmelders controleren. Zorg ervoor dat er een werkende rookmelder is op elke verdieping van uw huis, in slaapkamers en in de buurt van slaapruimtes. Test rookmelders elke maand en vervang ze elke 10 jaar of wanneer de batterij bijna leeg is.

Ken het verschil tussen rook- en koolmonoxidemelders (CO). Het is belangrijk om zowel rook- als koolmonoxidemelders in uw huis te hebben. Er zijn gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders verkrijgbaar, maar als u aparte rook- en koolmonoxidemelders hebt, zorg er dan voor dat u het geluid van elk alarm kent. Meer tips voor de veiligheid bij koolmonoxide.

Wees u bewust van de brandrisico’s in uw huis

Beperk afleiding tijdens het koken. Laat een hete oven of kookplaat niet onbeheerd achter. Houd alles wat vlam kan vatten, zoals theedoeken of houten lepels, uit de buurt van uw fornuis.

Haal de stekker uit het stopcontact als u kleine apparaten niet gebruikt. Zorg ervoor dat u apparaten zoals broodroosters, toasterovens en slowcookers uit het stopcontact haalt als u ze niet gebruikt.

Houd kaarsen op minstens 12 centimeter afstand van alles wat kan branden. Blaas ze uit als u de kamer verlaat of voordat u gaat slapen.

Uitgelicht: Brandblusser hervullen | Royal Safety

Leer kinderen nooit met lucifers en aanstekers te spelen. Maak er een gewoonte van om deze voorwerpen omhoog en weg te leggen, buiten het bereik en zicht van jonge kinderen.

Kies het juiste hout voor uw open haard. Brand alleen droog, gekruid hout en vermijd het verbranden van afval in uw open haard.

Voor meer informatie over het voorkomen van woningbranden kunt u terecht bij de National Fire Protection Association (NFPA) of de United States Fire Administration (USFA).

Een vluchtplan maken en oefenen

Maak en oefen een vluchtplan. Maak een vluchtplan voor thuis met twee uitgangen voor elke kamer (bijvoorbeeld een raam en een deur). Kies een plaats waar u elkaar buiten kunt ontmoeten, op een veilige afstand van uw huis.

Oefen ten minste twee keer per jaar een brandoefening thuis. Oefen een brandoefening met uw gezin, overdag en ’s nachts. Oefen het vluchten in minder dan twee minuten. Soms is dat alle tijd die u hebt om het huis veilig te verlaten.

Leestip: Welke brandblusser? Keuzegids: overzicht alle soorten brandblussers

Kies één persoon die verantwoordelijk is om baby’s en jonge kinderen het huis uit te krijgen. Zorg voor een reservepersoon voor het geval de eerste persoon niet in staat is om jonge kinderen te helpen.

Leer oudere kinderen hoe ze het vluchtplan moeten volgen. Zorg ervoor dat ze weten dat ze moeten “bukken en wegwezen” als er rook is wanneer ze het huis verlaten. Leer hen ramen te openen, horren te verwijderen en deuren te ontgrendelen indien nodig.

Verlaat in noodgevallen onmiddellijk uw huis

Als er brand is, verlaat dan onmiddellijk het huis. Als er veel rook is, ga dan laag zitten en kruip zo snel mogelijk het huis uit. Bel 112 als u op veilige afstand van uw huis bent. Blijf op de veilige plaats totdat de hulpdiensten u vertellen dat het veilig is om uw huis weer te betreden.

Author: Jasmijn

Share This Post On