Tegels kopen; waar moet je op letten

Tegels kopen is geen probleem, maar waar moet je op letten wanneer je tegels gaat kopen? In elk huis zijn wel tegels aangebracht. Met name in de badkamer, douche of het toilet. Maar vaak liggen er ook tegels op de vloer in de kamer of de keuken. Er zijn heel veel soorten tegels die ook nog eens geleverd kunnen worden in vele verschillende maten. Matte tegels, glanzende tegels, dunnere tegels voor tegen de wand of vloertegels van marmer of graniet. Tegels kopen doe je dus niet zomaar. Het is dan ook nog eens de bedoeling dat de tegels die je koopt voor langere tijd meegaan. Je moet dus niet alleen die tegels kopen die jij mooi vindt maar je moet er ook van overtuigd zijn dat ze bij jouw stijl en de inrichting van het huis passen.

Voor welke ruimte ga je tegels kopen?

Wanneer je tegels gaat kopen bepaal je vooraf in welke ruimte de tegels worden geplaatst. Maar het is ook belangrijk om te weten of je alleen vloertegels of ook wandtegels nodig hebt Zijn er in de ruimte al tegels geplaatst? Verwijder je deze dan of ga je hierover heen tegelen? Let er dan wel op dat hierbij de vloer hoger wordt en dat deuren dan korter gemaakt moeten worden. De meeste tegels zijn vochtbestendig en zeer goed schoon te maken. Bepaal ook vooraf welke maat tegel je mooi vindt en hoeveel vierkante meter aan tegels je nodig hebt. Ga je tegels kopen dan is het verstandig om ook een paar tegels extra te kopen. Soms heb je veel snijverlies of is de tegel kapot. Gaat er op een later tijdstip een tegel kapot dan heb je in elk geval nog een vervangende tegel.

 

Een tegel wordt gekocht op kleur, hardheid, slijtageweerstand én stroefheid

De kleur van een tegel is heel belangrijk. Het bepaalt de sfeer in de ruimte. Kleur is ook heel persoonlijk. Tegels uit één productie hebben dezelfde kleur en zijn precies hetzelfde van maat. Zo weet je zeker dat er geen kleurverschil ontstaat en dat de voegen ook allemaal dezelfde maat hebben. Voor een vloertegel is het belangrijk dat je weet wat de slijtweerstand van de tegel is. Wanneer je de woonkamer gaat betegelen dan zal de slijtwaarde van de tegel hoger moeten zijn dan die van een vloertegel in de badkamer. In de badkamer, het toilet en de keuken is het weer van belang dat de tegel een hogere antislipwaarde heeft.

 

Voor elke ruimte zijn geschikte tegels te koop

Zoals je ziet komt er bij tegels kopen nogal wat kijken. Zoals gezegd ga je tegels kopen die voor langere tijd de sfeer van het interieur van jouw huis gaan bepalen. Voor elke ruimte zijn geschikte tegels te koop. Wandtegels vind je in elk huis al in de badkamer, toilet en keuken. Zeker met de nieuwe (print) technieken van tegenwoordig creëer je met een uitgesproken wandtegel van jouw badkamer, toilet of keuken een unieke ruimte. Vaak zie je vloertegels in de gang en keuken maar vloertegels in de woonkamer zijn de laatste tijd ook weer in opkomst. Zeker in combinatie met vloerverwarming zijn vloertegels ideaal. Tegelvloeren zijn daarnaast makkelijk schoon te maken en vooral slijtvast.

Author: Jasmijn

Share This Post On