Stabiel online met de juiste router

Iedereen is tegenwoordig online en dan is een goede router absoluut onmisbaar. Zonder is je digitale leven ernstig beperkt en dat kan niemand zich in deze tijden permitteren. Zorg dus voor een goed model, zodat je met meerdere apparaten tegelijk online kunt. Voor je tot aanschaf overgaat, is het zeker handig om je eens te verdiepen in de wereld van de internettechniek. Je kunt dan een goede aanschaf doen en daar heb je echt nog jaren plezier van. Je zorgt er dan voor dat je een stabiele internetverbinding hebt, waardoor je snel kunt surfen, gamen en bijvoorbeeld kunt Netflixen. Zonder stabiel internetsignaal is dat lastig, dus ga er even goed voor zitten zodat je straks de juiste keus kunt maken.

 

Router

 

Hoe werkt een router eigenlijk?

Een router is in feite een kleine computer die meerdere apparaten met elkaar verbindt. Het internetsignaal dat je huis binnenkomt, loopt via het modem. Dat heeft je internetprovider als het goed is geleverd en zorgt ervoor dat er een internetverbinding in je huis is. Maar als je meerdere apparaten op het wereldwijde web aan wilt sluiten, heb je een router nodig. Ga je er een kopen, dan moest je je voorheen afvragen hoeveel aansluitpoorten je wilde hebben. Tegenwoordig is dat niet echt een issue meer bij een router kopen. We werken vrijwel allemaal draadloos dus een wifi router is de beste optie. Hiermee kun je allerlei apparaten draadloos aansluiten op de router.

 

Hoe zit het met de frequenties van routers?

Routers zijn verkrijgbaar in de 2.4 of 5.0 GHz band. Waar gaat dat over? Dat is in feite het aantal banen dat de snelweg van het apparaatje heeft. Hoe hoger het getal, hoe meer banen er zijn en hoe sneller het verkeer, dus het internetsignaal, erdoor kan. Maar toch heeft het niet altijd zin om dan maar een 5.0 GHz versie te kopen als je veel snelheid wilt. De apparaten die je aansluit moeten deze frequentie wel ondersteunen, anders heeft het weinig nut. Bovendien is het bij een 5.0 GHz router van belang dat de apparaten hier niet te ver van verwijderd zijn. Het bereik is namelijk iets minder goed dan bij de 2.4 GHz router.

 

Kan ik mijn router overal neerzetten?

Veel mensen plaatsen hem in de meterkast, pal naast het modem. In gemiddelde huizen met normaal geïsoleerde muren is dat over het algemeen ook een prima optie. Maar het kan best zijn dat het signaal toch verstoord wordt en dan moet je een nieuwe plek overwegen. In het ideale geval zet je het apparaat precies in het midden van je woning. Bovendien moet je niet teveel apparaten en meubelstukken in de buurt hebben staan, omdat die letterlijk als obstakel fungeren. Veel huishoudelijke apparaten gebruiken bovendien dezelfde frequentie, dus dat zijn echte stoorzenders. Je kunt denken aan smartphones, maar ook bijvoorbeeld de magnetron of de babyfoon maken gebruik van bepaalde frequenties. Heb je een verstoord signaal, kijk dan altijd even of dergelijke apparaten in de buurt staan. Ten slotte is het niet handig om de router op zolder of in de kelder te zetten. Beter is het om te kiezen voor een router op elke verdieping van het huis. Of, als je dat niet wilt, om gebruik te maken van wifi versterkers. Die pikken het bestaande wifi signaal op en zenden het versterkt uit naar apparaten in de buurt. Daarmee is het dus ook mogelijk om bijvoorbeeld in de tuin gebruik te maken van het internetsignaal dat in de meterkast de woning binnenkomt.

Author: Jasmijn

Share This Post On