Plafond stuken: mogelijkheden en kosten

Plafond stuken is niet iets wat je elke dag doet, en daarom weten weinig mensen wat het eigenlijk inhoudt en wat de mogelijkheden zijn. Lees hier over de werken die je kunt verrichten en hoeveel dit ongeveer kost. 

Plafond glad stuken

Bij stuken is het vaak de bedoeling dat de muur of het plafond glas gemaakt wordt. Daarom is dit ook een populaire manier van stuken. Vaak wordt het gedaan wanneer er een laagje verf aangebracht moet worden en er oneffenheden op de ondergrond zitten. Ook is het glad stuken van het plafond een goede optie op het moment dat jij een nieuwbouw woning hebt. Een nieuwbouw woning zet namelijk uit waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Dit is bij een glad gestuct plafond makkelijk te herstellen. 

Kosten: tussen de € 10,- en € 30,- per vierkante meter. 

Spuitwerk plafond 

Spuitwerk is een relatief goedkope manier van stuken en is ideaal wanneer je op zoek bent naar een beetje structuur op je plafond. Spuitwerk bestaat namelijk uit twee delen. 

  1. De meslaag: Deze laag verbergt oneffenheden en beschadigen op het plafond. 
  2. De afkorrellaag: Dit is het onderdeel van spuitwerk wat zorgt voor de structuur. De korreltjes kunnen verschillen in grootte en zijn erg populair. 
Kosten: plus/minus € 5,- per vierkante meter. 

Schuurwerk op het plafond 

Bij schuurwerk op het plafond gaat het om de afwerking van het stucwerk. Door na het stuken het plafond te schuren kun je namelijk zorgen voor bijzonder patronen op het plafond. De patronen ontstaan door de draaiende beweging die de stukadoor maakt wanneer hij of zij het werk verricht. Het is ideaal voor huizen met hoge plafonds en geeft een leuke en unieke uitstraling! 

Kosten: € 18,- tot aan € 25,- per vierkante meter. 

Sierpleister plafond

Sierpleister is een manier van stuken waarbij er leuke en unieke patronen in het plafond komen te staan. Het is dus voor de sier. Op het gebied van sierpleister heb je verschillende soorten. 

  • Spachtelputz. Deze vorm van sierpleister staat bekend om zijn grove korrel. Het is anders dan spuitwerken, omdat het op een andere manier wordt aangebracht. 
  • Rustiekputz. Deze vorm lijkt ontzettend veel op spachtelputz, maar het verschil zit hem in de korrel. Bij rustiekputz is de korrel namelijk veel fijner. 
  • Granol. Hierbij is het patroon heel belangrijk. Namelijk door de groeven en putjes die in deze vorm van sierpleister zitten kan de stukadoor heel veel verschillende patronen maken. 
Kosten: tussen de € 25,- en € 75,- per vierkante meter. 

Author: Jasmijn

Share This Post On