Op verstandige wijze uw koophuis verhuren

Wat nu? U gaat tijdelijk naar het buitenland, u heeft besloten om samen te gaan wonen en uw woning staat te koop? Uw koophuis verhuren kan dan een optie zijn. Dat doet u echter niet zomaar. Er is een berg aan regels en wetten die dan van belang zijn. Het is dus verstandig om een specialist in de arm te nemen die alles weet op het gebied van de verhuur van woningen en u dus ook kan bijpraten over een koophuis verhuren.

Niet zomaar uw koophuis verhuren

Nee, uw koophuis verhuren kan niet zomaar even. Dat komt vooral omdat als iemand uw woning huurt, er huurrecht geldt. Dit houdt in dat als de huurder gewoon aan de verplichtingen voldoet, de huur niet zomaar kan worden opgezegd, Concreet betekent dit dat het lastig is om de huurder uit uw huis te krijgen als dat aan de orde is. De specialist die u in de arm neemt kan u vertellen wanneer uw koophuis verhuren wel een mogelijkheid is.

Via de Leegstandswet omzeilt u het huurrecht

U kunt uw huis legaal particulier verhuren via wat men huisbewaring noemt en ook door proef-samenwonen en volgens de Leegstandswet, Bij deze vormen van verhuur is van huurrecht geen sprake. Na een van te voren overeengekomen huurperiode moet de huurder dus de woning verlaten. Het is zeer verstandig om alleen onder deze voorwaarden te verhuren.

Alleen als sprake is van een eigen huis

Goed om te weten dat de Leegstandswet alleen mogelijk is als er sprake is van een eigen huis. Bovendien moet het voor iedereen zichtbaar zijn dat het huis te koop staat en dient er daarnaast een vergunning aangevraagd te worden. Dit doet u bij de gemeente waarin u woonachtig bent. De twee andere vormen gaan op voor zowel koop- als huurwoningen. Ook dit dient u bij uw gemeente aan te vragen. Als u in een huurwoning woont dan dient u eveneens de eigenaar van de woning om toestemming te vragen.

Verplicht de huurder om een verzekering af te sluiten

Uw koophuis verhuren vraagt om maatregelen vooraf. De kans bestaat namelijk altijd dat er schade wordt toegebracht aan het huis. Verhuurt u uw woning gemeubileerd, dan is de kans op beschadigingen aan het meubilair niet ondenkbeeldig. Niet alle verzekeringen zullen deze schade dekken. Verzekeraars onderkennen het grote risico en weigeren daarom niet zelden om verzekeren voor tijdelijke verhuur mogelijk te maken. Ook dit probleem is op te lossen, Als uw koophuis verhuren aan de orde is, dan verplicht u de huurder om zelf een inboedelverzekering af te sluiten.

Gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek

De specialist die u helpt bij uw koophuis verhuren zal u zonder twijfel ook wijzen op het feit dat het verhuren van uw huis gevolgen heeft voor uw hypotheekrenteaftrek. Gedurende de periode van verhuur valt uw huis in box 3, inkomsten uit sparen en beleggen. In dat geval is hypotheekrenteaftrek in het geheel niet mogelijk. Er zijn overigens steeds meer mensen die hun koophuis verhuren. Vooral expats zijn een belangrijke doelgroep.

Verhuur je huis in Haarlem via Premiumhousing.nl.

Author: Jasmijn

Share This Post On