Moderne en oude woningen; een vergelijking

Wat heb jij liever: een mooie oude woning met een mooie oprit met bomen en planten, stro of oude dakpannen als dakbedekking en typische geblokte ramen, of een hypermodern huis met een gladde gelikte vorm en ledlampen die de oprit en voordeur verlichten.

In dit artikel stel ik oude en moderne woningen naast elkaar om de verschillen te bekijken. Hiermee leer je je eigen voorkeur in soorten huizen kennen en schiet je misschien wel een aantal ideeën binnen voor je eigen (toekomstige) huis.

Sfeer/Uitstraling

Allereerst beginnen we bij de sfeer van een oud huis. Voor sommige die niets hebben met oude huizen komt het over als een griezelige plek en loopt er zelfs nog wel eens een oude geest rond. Nou snap ik heus dat het enigszins angstaanjagend kan zijn, aangezien het een donkerdere sfeer heeft en je soms rare geluidjes hoort, maar tegelijkertijd zijn oude huizen erg romantisch en schattig. Ze geven een knusse en warme sfeer. Moderne huizen hebben vaak veel belichting en hebben vaak eentonige kleuren: volledig wit bijvoorbeeld, met een ietwat kromme streep in een felle kleur erdoorheen. Fans van oudere huizen vinden dit ‘onpersoonlijk’ of ‘ongezellig’

Kwaliteit

“Oude huizen zijn van slechtere kwaliteit dan moderne huizen”. Ja en nee. Dit is waarom:
Oude huizen zijn grotendeels gebouwd met andere materialen dan waarmee moderne huizen worden gebouwd. Oude huizen gebruiken veel meer hout dan nieuwe. Kleine probleempjes zoals een krakende deur of vloerplaat tref je minder vaak aan in moderne huizen; er zijn nu veel betere technieken en materialen om de kwaliteit van de materialen van een huis duurzamer te maken. Dat betekent dus ook dat ze bestendig zijn tegen al gekraak.

Onderhoud

Als laatst bespreken ik het punt onderhoud. Moderne huizen worden dus gebouwd met betere materialen die duurzamer zijn en dus langer mee gaan. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak onderhoud hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen in een oud huis: meestal zijn ze gemaakt van hout, en dat gaat na verloop van tijd rotten, waardoor de kwaliteit hard achteruit gaat. Dan moet je nieuwe kozijnen kopen en daar sta je ook niet op te wachten. In moderne huizen worden kozijnen gemaakt van kunststof, wat veel langer meegaat dan hout. Maar een kunststof kozijn ziet er wel weer heel anders uit dan de authentieke uitstraling van een houten kozijn

Wat heb jij liever?

Heb jij een voorkeur tussen oude woningen of moderne woningen? Ben jij meer van het oude authentieke of juist van het moderne abstracte?

Author: Jasmijn

Share This Post On