Levensboom Thuja occidentalis Smaragd

Thuja occidentalis Smaragd is een langzaam groeiende, winterharde hangconifeer.

Geschiedenis

De Thuja occidentalis Smaragd is een boom met een rijke historie. De term Thuja is afgeleid van het Griekse woord ‘thuo’ dat offeren betekent. Dit is een boom die veel gebruikt werd bij offerrituelen, omdat de geur bij verbranding erg aangenaam is. Deze geur is specifiek voor de Thuja. Ook werden uit de boom etherische oliën gewonnen. Deze oliën werden toegepast bij de ziekte scheurbuik, waardoor de Thuja de naam ‘levensboom’ heeft gekregen. De toevoeging ‘occidentalis’ betekent ‘uit het Westen’. De Thuja heeft echter ook soorten uit Noord-Amerika en Azië, deze worden echter te groot voor de meeste tuinen.

Vorm en toepassing

Tegenwoordig wordt de boom vooral gebruikt omdat zij goed groeit op verschillende soorten ondergronden, winterhard is, en een mooi geel-groen loof groeit. Na tien jaar kan een Thuja zo’n 2,5 – 3 meter hoog worden. Deze boom heeft echter een lange levensduur: de Thuja kan wel 800 jaar worden en na een aantal jaar niet snoeien kan de boom wel 8 tot 10 meter hoog worden. Door deze lange levensduur wordt de boom ook veel gebruikt in onderzoeken naar het klimaat.

Het hout van de boom is erg vochtbestendig en wordt daarom veel gebruikt in de scheepsbouw, maar kent ook andere toepassingen, waarbij vochtbestendigheid belangrijk is. Denk hierbij aan deurposten of blokhutten.

Onderhoud

De Thuja occidentalis is een makkelijke boom, maar heeft uiteraard het nodige onderhoud nodig. Plaats de boom in een voedzame ondergrond, en niet op tochtige plekken. In het voorjaar mag coniferenmest gegeven worden. In de winter dient de Thuja beschermd te worden tegen vorst. Afgestorven takken kunnen in het voorjaar worden afgeknipt. Om de mooie vorm te behouden, mag deze conifeer in september gesnoeid worden, doe dit echter niet op warme en/of zonnige dagen. Tijdens periodes van droogte mag de boom gesproeid worden. De boom kan geplaatst worden in een haag, maar is ook mooi solitair. De boom blijft groen in zowel winter als zomer en zal ook een strenge winter kunnen overleven.

Planten

De Thuja occidentalis Smaragd kunt u het beste periode is van begin oktober tot begin juni planten. De Thuja wordt vaak geplant als haag, maar kan ook solitair geplant worden.

 

Bron: Vrije sector wonen

Author: Jasmijn

Share This Post On