LED lampen: zuinige verlichting voor een beter milieu

De gloeilamp is verleden tijd, LED verlichting is de toekomst. Ondanks alle voordelen die aan deze lampen worden toegeschreven, valt echter toch nog steeds met regelmaat te lezen dat het niet zo gemakkelijk zal worden om de gloeilamp geheel uit te bannen. Veel mensen geven aan die lampen kennelijk nog steeds de voorkeur. Dat zal waarschijnlijk veroorzaakt worden door de prijs van LED, waarbij men vergeet dat LED lampen aanzienlijk langer mee gaan en minder energie kosten. Maar als er eenmaal een beeld in het hoofd van mensen zit …

 

ledlamp

 

Hoe werken LED lampen?

Licht door LED lampen vind je tegenwoordig overal in terug, niet alleen in verlichting in de huiskamer, maar bijvoorbeeld ook in je televisie, monitor, afstandsbediening, tuinverlichting, zak- en fietslamp en ga zo maar door. LED is eigenlijk een Engelse afkorting, maar toevallig is die in het Nederlands hetzelfde: Licht Emitterende Diode. Een diode is een elektronisch onderdeel waarvan een bepaald gedeelte, het midden, onder normale omstandigheden geen stroom geleidt. Onder specifieke omstandigheden komt er echter toch licht vrij. Te technisch? Vergelijk het met het klappen in je handen. Apart hoor je niets, maar als je ze naar elkaar toe beweegt en ze komen tegen elkaar, ontstaat er geluid. Hoe dan ook, deze verlichting kent vele voordelen.

 

De voordelen van LED lampen

• Laten we maar met verreweg het grootste voordeel beginnen: LED lampen zijn een heel stuk zuiniger dan zelfs de meest efficiënte gloeilamp, de spaarlamp. De cijfers zullen ongetwijfeld soms variëren, maar men durft al te spreken van een besparing tot wel 90% bij sommige LED verlichting.
• LED lampen gaan veel langer mee. Als we de opschriften mogen geloven, kunnen LED lampen of LED lampjes wel 30000 tot 40000 uur meegaan. Dat is 3 tot 5x zo lang als de meest zuinige spaarlamp. Maar net als bij gloeilampen is de kwaliteit van de onderdelen van invloed, vooral op het gebied van warmte afvoer.
• LED lampen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. In tegenstelling tot een ouderwets geschilderd peerlampje, worden verschillen in kleur bij LED veroorzaakt door verschillen in materiaal van de diode. De meest gangbare kleuren naast wit zijn rood, geel, oranje, blauw en groen. Ook infrarood, ultraviolet en zelfs meer kleuren tegelijk behoren tot de mogelijkheden.
• Rendement. Licht en warmte gaan meestal samen. Dat is zo met gloeilampen, maar ook met LED lampen. Deze laatste is veel efficiënter, zet veel meer energie om in licht en geeft dus ook veel minder warmte af. Praktisch gezien houdt het ook in dat bij hetzelfde energieverbruik LED lampen meer licht bieden. Overigens brand je je handen ook lang niet zo snel, mocht je een kapotte LED lamp moeten vervangen.

 

Modellen LED lampen

Net als bij de gewone gloei- of spaarlamp zijn LED lampen en lampjes in allerlei vormen en maten te verkrijgen. De bekendste blijft natuurlijk de peervorm, maar er zijn ook spot-, kaars- en kogellampen.
Er kan gevarieerd worden met kleur, wattages, lichtopbrengst en ook lichtkleur. Kenmerkend voor die laatste categorie is dat het licht van LED lampen meestal omschreven wordt als warm.
Naast de normale vormen zijn er ook kleine LED lampjes verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld voor het opsieren van een kerstboom.
Natuurlijk moeten lampen ook bevestigd kunnen worden, en daar zijn nog al wat verschillende mogelijkheden voor. De meest gebruikte in de wereld van de LED lamp is de LED lamp E27 met een zogenoemde E27-fitting of de medium Edison-fitting, waarbij dat Edison gedeelte slaat op het feit, dat er sprake is van schroefdraad. Het initiatief om alle gangbare oude verlichting te vervangen door LED is niet zo maar een gril van industrie en politiek. LED lampen, zelfs LED lampjes zijn zuinig, gaan langer mee, leveren prettig licht en zijn dus heel milieuvriendelijk. Als we tegenwoordig ergens heel voorzichtig mee moeten omgaan, dan is het wel dat milieu en dat maakt LED lampen kopen een zeer bewuste keuze om onze wereld leefbaar te houden.

Author: Jasmijn

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *