Klokken

Tegenwoordig vinden wij het vanzelfsprekend hoe laat het is en welke dag van het jaar het is, maar voor onze voorouders was dat veel moeilijker. Totdat in de 13e eeuw mechanische klokken werden uitgevonden, waren er verschillende manieren om de tijd af te lezen.

De vroegste methode om de tijd af te lezen was de zonnewijzer. Het is niet bekend wanneer de zonnewijzer werd uitgevonden maar hij werd zeker gebruikt in het Oude Egypte en het Oude Irak. Ze worden ook genoemd in het Oude Testament. Andere oude beschavingen zoals de Grieken en de Romeinen gebruikten ook zonnewijzers. Na verloop van tijd werden zonnewijzers steeds nauwkeuriger en zij bleven een gebruikelijke manier om de tijd aan te geven tot het begin van de 19e eeuw.

Rond 1400 v. Chr. vonden de Egyptenaren de waterklok uit. Deze bestond uit twee bakken met water, waarvan de ene hoger was dan de andere. Het water stroomde via een buis van de hogere bak naar de lagere bak in een gelijkmatig tempo. Aan de binnenkant van de onderste bak waren ringen aangebracht en wanneer het waterpeil één ring bereikte, betekende dit dat er weer een uur was verstreken.

De Saksen gebruikten een kaarsenklok. Een kaars werd in segmenten verdeeld en elk segment deed er een uur over om te branden.

Mechanische klokken

De mechanische klok werd uitgevonden in de Middeleeuwen. Wie de eerste maakte en wanneer is niet bekend, maar het was rond het einde van de 13e eeuw. In 1309 wordt een klok geregistreerd in een kerk in Italië. De oudste werkende klok ter wereld bevindt zich in de kathedraal van Salisbury. Hij dateert uit 1386 en heeft geen wijzerplaat. In plaats daarvan slaat hij de uren. (Ons woord klok komt van het Latijnse woord voor klok ‘clocca’).

Vroege klokken werden gewoonlijk in kerken geplaatst en ze waren erg zwaar omdat ze met gewichten werkten. Rond 1450 werd echter de spiraalveer uitgevonden en deze maakte draagbare klokken mogelijk. De eerste horloges werden gemaakt in 1510. In de 16e eeuw hadden sommige rijke mensen klokken in hun huizen, maar die waren erg duur.

Tip: https://www.klokkenshop.com/bedrijfsklokken/inbouw-klok-netstroom/

De eerste klokken waren niet erg nauwkeurig, maar in 1657 introduceerde Christiaan Huygens de slinger. Klokken werden veel nauwkeuriger, maar ze werden nog steeds ingesteld met behulp van zonnewijzers.

Aan het eind van de 17e eeuw werden klokken met lange kasten gemaakt. In het begin van de 20e eeuw werden ze bekend als grootvadersklokken. Intussen werd de koekoeksklok rond 1775 uitgevonden. De stopwatch werd uitgevonden in 1776 en de elektrische klok werd uitgevonden in 1840. De kwartskristalklok werd uitgevonden in 1929 en de atoomklok werd uitgevonden in 1955.

De eerste bekende klokkenmaker in Amerika was Thomas Nash (1589-1658). Hij werd geregistreerd in New Haven, Connecticut in 1638. Er waren natuurlijk veel andere klokkenmakers in Noord-Amerika in de 17e eeuw en 18e eeuw.

In Groot-Brittannië had elke stad zijn eigen tijd en die werd pas gestandaardiseerd in de jaren 1840 met de komst van de spoorwegen. Internationale tijdzones, waaronder Greenwich Meantime, ontstonden in 1884.

Horloges waren zeer omvangrijk tot ca. 1675, toen de spiraalvormige haarveer werd uitgevonden en moderne zakhorloges ontstonden. Het elektrische horloge werd in 1957 geïntroduceerd en het horloge met kwartskristallen in 1967.

Uitgelicht: https://www.klokkenshop.com/bedrijfsklokken/dubbelzijdige-netstroom-klokken/

Zonnewijzers werden echter al lang na de uitvinding van de klok gebruikt. In de Middeleeuwen en de 16e eeuw droegen veel mensen zakzonnewijzers bij zich. Op de Mary Rose, die in 1545 zonk, werden verschillende zakzonnewijzers gevonden. Shakespeare noemde een zonnewijzer in zijn toneelstuk As You Like It:’and then he drew a dial from his poke’. (Een poke was een zak).

Zelfs in de 18e eeuw waren klokken een luxeartikel. In 1726 voegde Lady Farringdon klokken toe aan het marktkruis van Chichester. In die tijd waren ze erg duur en het was een zeer gulle daad.

Author: Jasmijn

Share This Post On