Je gazon goed onderhouden

Mensen besteden graag veel van hun vrije tijd in de tuin als het lekker weer is, zij vinden het dan ook belangrijk als de tuin er goed en verzorgd uitziet. Het verzorgen van de tuin is een klus die in alle seizoenen terugkomen. Een belangrijk onderdeel van veel tuinen is de grasmat die er ligt, er zijn mensen die heel trots kunnen zijn op een strakke en verzorgde grasmat. Zo makkelijk is dit echter nog niet, aangezien de grasmat niet altijd dezelfde behoefte heeft. Zo heeft een jonge, net ingezaaide grasmat behoefte aan veel water en voeding, terwijl een beschadigde grasmat behoefte heeft aan herstelwerkzaamheden. Warentuin geeft een aantal tips.

Het belang van verticuteren

Verticuteren is cruciaal voor een gezonde en mooie grasmat. Na de winter zijn er waarschijnlijk allerlei mossen in je gras gegroeid, deze mossen belemmeren het gras goed te kunnen ademhalen omdat alles is dichtgegroeid. Door het gazon te verticuteren verwijder je de harde laag mos of ander plantaardig afval, hierdoor kan het regenwater weer bij de wortels komen waardoor het gras weer goed kan groeien. Verticuteren is een pittige ingreep voor zo’n grasmat, het wordt dan ook aangeraden om dit maximaal één keer per jaar te doen met als voorkeuren in het voorjaar of in het najaar.

Inzaaien na het verticuteren

Na het verticuteren kunnen er kale plekken ontstaan, dat is niet zo’n fraai gezicht. Door die plekken opnieuw in te zaaien kan de grasmat binnen een paar weken herstellen. Probeer er wel op te letten dat dezelfde grassoort gebruikt wordt bij het inzaaien, anders kan het voorkomen dat het gras verschillend wordt. Ook is het belangrijk dat de ingezaaide plekken voldoende bevocht wordt, tot ruim na de ontkieming van de graszaden.

Waarom je één keer per jaar kalk moet strooien?

De zuurgraad van de bodem is heel belangrijk om gazons goed te laten groeien en gezond te houden, dit verbetert namelijk de opname van voedingsstoffen. Als de pH-waarde van de bodem te laag is kan je dit verbeteren door het strooien van kalk. Meestal hoeft dit maar één keer per jaar te gebeuren, met als voorkeur ergens vroeg in het voorjaar.

Bemesten en maaien

Een juiste hoeveelheid voedingsmiddelen is heel belangrijk voor gras om gezond te blijven, zeker na het maaien gaan er veel van deze voedingsmiddelen verloren. Dit tekort kan je aanvullen door te mesten, meestal is één keer mesten in het voorjaar en één keer in de begin van de zomer voldoende. Om een mooi dicht gazon te krijgen moet je ook regelmatig maaien, dit helpt ook tegen de vorming van onkruid en mossen. Van mei tot oktober is het goed om wekelijks te maaien, als voorkeur wanneer het droog is. Als het een periode in de zomer heel warm is kan je het gras best een keer wat langer maken, zo is het beter bestand tegen de droogte.

Author: Jasmijn

Share This Post On