Wat is Messing precies?

Wat is Messing precies?

Messing is een legering van Koper en Zink. Een legering wil zeggen dat het een samen smelting van meerdere metalen is. Messing zie je het meest voorkomen in messing platen, messing profielen en messing staven.

Zoals ik net al verteld is messing een legering, deze wordt ook wel CuZn genoemd. Een andere naam voor messing is ook wel geelkoper. Dit omdat messing een goudgele kleur heeft, maar wel vele male geler is als koper. Om messing te maken wordt eerst koper gesmolten waarnaar er calamiet wordt toegevoegd. Calamiet is een is een zinkerts en versmelt met het koper. Dit wordt afgekoeld en zo krijg je messing.

De voordelen van een legering is dat je een metaal krijgt met de positieve eigenschappen van de twee andere metalen. Messing is namelijk een vrij hard metaal wat tevens erg goede zelf smerende eigenschappen heeft.

Messing wordt veel gebruikt voor koppelstukken in de installatie techniek. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan koppelstukken van waterleiding, perslucht of leidingen. Ook wordt messing zelfs gebruikt voor kogelhulzen.

Ook is dit metaal zeer goed te recyclen, dit komt mede door het lage smeltpunt. Vaak wordt messingschoot ingezameld en bij een smelterij omgesmolten naar nieuwe producten. Ongeveer 90 procent wordt ook hergebruikt.

messing

Author: Jasmijn

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *