Is het anno 2020 slim om nieuwbouw te kopen of is het slim om te wachten?

Het blijft altijd een lastige vraag. Is het nu gunstig om te kopen of moet je nog even wachten? Komt er weer een recessie aan, waardoor je huis onder water komt te staan door de dalende prijzen?

De toekomst voorspellen is lastig. Wat je wel kunt doen, of je hierover laten adviseren is hoe de woningmarkt zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

De prijzen van nieuwbouwwoningen stijgt nog steeds.

Onvoldoende aanbod.

Door de strenge bouweisen en afgenomen bouwvergunningen neemt het aanbod van de nieuwbouwwoningen af. Volgens het bekende marktprincipe zou bij minder aanbod de vraag en dus prijs omhoog gaan.

Bij sommige huizen wordt, door de vele belangstelling en het geringe aanbod zelfs hoger geboden dan de vraagprijs.

Goedkope starterswoningen zijn er nauwelijks nog, zelfs niet in de regio’s die traditioneel goedkoper zijn.  Het gaat goed met de economie in Nederland en het komt meer en meer voor dat mensen een tweede, goedkope woning kopen als belegging.

Volgens een aantal analisten is het hoogtepunt op de woningmarkt de komende jaren nog niet in zicht.

Wachten?

Als je van plan bent een woning in de nabije toekomst te kopen is wachten nu de slechtste optie. De prijzen zullen verder stijgen en het aanbod zal nog meer afnemen omdat er minder gebouwd gaat worden. Doordat er minder gebouwd wordt stagneert de doorstroming op de woningmarkt ook.

Kopen in 2020? Er zijn een paar belangrijke redenen om, als je overweegt een woning te kopen het nu te doen. Als eerste is de hypotheekrente historisch laag en dat blijft naar verwachting ook nog wel even zo.

Doordat, zoals gezegd, het aanbod afneemt, is het zaak om je al in een vroeg stadium in te schrijven bij nieuwbouw plannen. Er wordt in talloze gemeenten bouwprojecten ontwikkeld en vaak is hiervan een vooraankondiging te krijgen. Schrijf je in om zeker te zijn van een woning. 

Besloten om in 2020 een woning te kopen te kopen? Ben je ervan overtuigd geraakt dat het slim is om in 2020 een woning te kopen in plaats van langer te wachten met alle risico’s van dien, kijk dan in de gemeente van je voorkeur naar de plannen. Kijk eens naar bijvoorbeeld de nieuwbouwprojecten Purmerend. Er staan daar een aantal zeer interessante projecten op stapel. Je kunt ze vinden op de website van “NieuwWonen Purmerend”.

Author: Jasmijn

Share This Post On