Heb je een grasgazon met hier en daar kale plekjes en bruin, droog gras? Dan hoef je je niet veel zorgen te maken, want dat betekent dat de wortels nog steeds gezond zijn en alleen de grasspriet zelf is afgestorven. Het gras groeit vanzelf weer aan als het weer vochtig en warmer wordt. In dit artikel geven we tips hoe je in vier stappen een droog gazon weer nieuw leven kunt inblazen!
Stap 1: droge stukjes verwijderen
Opgedroogde stukjes gras zijn dood en worden nooit meer groen. Ook blokkeren ze licht en zuurstof voor andere (nu nog gezonde) stukken. Daarom moeten de opgedroogde stukken gras worden verwijderd. Je kunt dit doen door te verticuteren of door een dubbele verenhark te gebruiken.
Stap 2: zaaien of opnieuw leggen
Gebruik dezelfde zaadmix die je gebruikt hebt om het gazon te planten, nu opnieuw om de kale stukken opnieuw te zaaien. Het is belangrijk dat je hetzelfde graszaad gebruikt, want anders zal het kleur- en structuurverschil overduidelijk zichtbaar zijn als het gras eenmaal weer begint te groeien.
Er bestaan ook zaden die een mantal van meststoffen en voedingsstoffen hebben. Zo krijgen de zaden deze stoffen al mee voordat ze beginnen met groeien. Dit klinkt als muziek in de oren, maar in werkelijkheid kun je dit type zaden beter laten staan. Bij dit type gaat het namelijk meestal om raaigras met een breed blad, dat als bosjes groeit. Het wordt vaak als voedergras gebruikt en daarom is het beter om deze soort niet in je eigen achtertuin te zaaien.
Geen zin om te zaaien? Dan kun je uiteraard ook gewoon graszoden bestellen en leggen op de plekken die kaal zijn. Dit scheelt je een hoop tijd!
Stap 3: bemesting
Het is verstandig om niet te bemesten als het extreem zonnig gaat worden. Je loopt dan namelijk kans dat het gazon verbrandt! Nu de zomer voorbij is, kan bemesten wel weer. Gebruik speciale meststof voor de herfst, want dit type past het beste bij deze jaargetijde.
Stap 4: onkruid verwijderen
Het is heel gek dat van je eigen gazon maar weinig overblijft, terwijl klavers en ander soort onkruid wel kunnen groeien en bloeien. Verwijder ongewenste begroeiing met de hand of gebruik chemische bestrijdingsmiddelen. Bij dat laatste moet het gras wel minstens twee jaar oud zijn. Is het gras namelijk nog te jong, dan zitten er teveel verse stelen tussen die niet bestand zijn tegen onkruidverdelgers.
Eigenlijk is het dus zo moeilijk niet om je gazon weer netjes te krijgen. Je hebt alleen geduld, water en temperaturen boven de 10 graden nodig. Voor je het weet, zal het gras weer fraai en groen zijn!
Bron: tuinengras.nl
Recente reacties