Hoe een vluchtladder levens kan redden

Vaak wordt deze handige maatregel vergeten bij het opstellen van een brandpreventieplan; een vluchtladder. Echter kan het een van de tools zijn die jouw nog wel kan redden wanneer de brand al even bezig is en niet meer te blussen is. Een vluchtladder biedt jou namelijk de mogelijkheid om via het raam of via een balkon nog een rook en brandvrije uitgang te gebruiken. Het kan het laatste redmiddel zijn om jou en je naasten in veiligheid te brengen wanneer er brand uitbreekt.

Gewicht

Vluchtladders kunnen meer hebben dan je denkt. Gemiddeld kunnen vluchtladders vaak twee of drie man tegelijk aan, zodat iedereen in huis zo snel mogelijk in veiligheid gebracht kan worden. Dit verschilt natuurlijk per vluchtladder, maar vergeet niet dat de vluchtladders speciaal daarvoor zijn ontworpen.

Lengte van de ladder

Vluchtladders bestaan er in verschillende maten. Niet elk huis is namelijk even lang. Het is dus van belang dat je weet of meet hoe hoog het huis is. Hier zijn een aantal vuistregels voor om makkelijk een keuze te maken zonder dat je hier gekke stunts voor uit moet halen. Bij een woning van drie verdiepingen hoog wordt een ladder van 6.6 tot 7 meter aangeraden. Bij een huis van twee verdiepingen wordt een ladder van 4 tot 4.5 meter aangeraden. Het zou onverantwoord zijn als de ladder te ver van de grond hangt, waardoor je alsnog een sprong van een aantal meter moet maken met alle gevolgen van dien. Sta hier dus bij stil en maak een weloverwogen keuze.

Meet de vensterbank

Een vluchtladder moet ergens aan blijven haken. Een raamkozijn zou hiervoor perfect geschikt zijn, echter is niet elk raamkozijn hetzelfde. Meet jouw raamkozijnen om er zeker van te zijn dat de vluchtladder gaat passen. Daarnaast zal een vluchtladder dus niet kunnen helpen op een balkon met een stalen hekwerk. Hier kan de vluchtladder zich nergens aan vast houden en zal je deze dus niet kunnen gebruiken.

Tips

Wanneer er nood aan de man is, is het belangrijk dat iedereen weet waar ze de vluchtladder kunnen vinden. Licht dus iedereen in over de plek waar je de vluchtladder hebt opgeborgen. Als het moment daar is heb je geen tijd te verliezen. Leg de ladder vlakbij het desbetreffende raam waarbij je hem van plan bent te gebruiken en zorg ervoor dat je er gemakkelijk bij kan en er niet te veel spullen voor liggen.

Author: Jasmijn

Share This Post On