Het belang van een houten vloer met vloerverwarming

In een woning is de vloer een van de grootste verwarmingsoppervlakken. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een goede isolatie van je vloer, zodat je niet onnodig veel energie kwijt bent aan het verwarmen van je woning. Een houten vloer met vloerverwarming is hier een perfecte oplossing voor. Dit soort vloer wordt steeds populairder en dat is niet zo gek: er zitten namelijk heel wat voordelen aan vast. Zo bespaar je flink op je energiekosten, omdat je minder stookt of de verwarming lager zet. Je ervaart ook een fijne, gelijkmatige warmte in huis, waardoor je toch snel lekker tot rust komt. Bovendien is dit soort vloer erg hygiënisch, omdat er geen stof in kan circuleren. Kortom: als je op zoek bent naar een mooie, comfortabele en duurzame vloer, dan is een houten vloer met vloerverwarming absolutely the way to go!

De verschillende soorten houten vloeren

Moet je een houten vloer met vloerverwarming kiezen? Of is een gewone houten vloer ook al genoeg? Het antwoord hangt natuurlijk af van je wensen en behoeften. Een gewone houten vloer is namelijk ook heel erg mooi, warmte-isolerend en duurzaam. Je hebt dan wel geen extra voorziening nodig om de vloer te verwarmen, maar dat kan ook nadelig uitpakken: je bent dan namelijk afhankelijk van de rest van het verwarmingssysteem in je woning. Dit kan ervoor zorgen dat er koude plekken ontstaan op de vloer, bijvoorbeeld in de buurt van ramen of deuren. Als je graag een mooie, warme en comfortabele vloer wilt, is een houten vloer met vloerverwarming dus zeker aan te raden.

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij een houten vloer met vloerverwarming wordt de warmte via een verwarmingssysteem in de vloer geleid. Dit kan elektrisch zijn, maar ook watergestuurd. Vooral bij nieuwbouwwoningen komt dit laatste steeds vaker voor. Het voordeel hiervan is dat je op die manier heel erg energiezuinig bent en dat je flink kunt besparen op je gas- of stookkosten. Daarnaast ervaar je ook een fijne, gelijkmatige warmte in huis. Zo kun je toch snel lekker tot rust komen, ongeacht waar in huis je je bevindt.

Voordelen van een houten vloer met vloerverwarming

In de winter is een houten vloer met vloerverwarming echt een uitkomst. Je voelt je dan lekker warm en comfortabel, zonder dat je last hebt van koude voeten of benen. En doordat de temperatuur gelijkmatig verdeeld wordt over de vloer, loop je nooit meer in je sokken of slippers over een koude plek. Een houten vloer met vloerverwarming is ook nog eens heel erg duurzaam. Zo hoef je je geen zorgen te maken over beschadigingen door vuil of water. Ook gaat zo’n vloer lang mee: je kunt er gemiddeld 10 tot 15 jaar mee doen voordat hij aan vervanging toe is.

Nadelen van een houten vloer met vloerverwarming

Moet je toch een nieuwe vloer leggen in je huis? Dan is het verstandig om even na te denken over de keuze van je vloer. Een houten vloer met vloerverwarming heeft namelijk ook een aantal nadelen. Zo is zo’n vloer relatief duur in aanschaf en moet je er rekening mee houden dat de installatie ervan ook best wat kosten kan gaan maken. Bij een watergestuurd systeem is dit bijvoorbeeld vaak het geval. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een houten vloer met vloerverwarming minder goed geïsoleerd is dan een gewone houten vloer. Dit betekent dat de warmte sneller verloren gaat en dat je uiteindelijk weer meer gas of stookolie zult verbruiken.

Is een houten vloer met vloerverwarming geschikt voor mijn woning?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voordat je besluit of een houten vloer met vloerverwarming geschikt is voor jouw woning. Allereerst is het belangrijk dat je huis over een goede isolatie beschikt. Zo niet, dan kan het zijn dat de vloer sneller koud wordt en dat de warmte minder goed geleid wordt. Ook is het verstandig om te kijken naar de constructie van je huis. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een houten vloer met vloerverwarming te leggen in een huis met spouwmuren. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je in sommige gevallen toestemming nodig hebt van de gemeente voordat je begint met de installatie van een houten vloer met vloerverwarming.

Wat zijn de kosten van een houten vloer met vloerverwarming?

Er zijn verschillende soorten houten vloeren met vloerverwarming en de kosten hiervan kunnen sterk variëren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een complete set te kopen voor ongeveer €1000, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de vloerplaten aan te schaffen en de rest zelf te installeren. Dit kan uiteindelijk flink wat schelen in de totale kostprijs. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de installatie van een houten vloer met vloerverwarming niet altijd even eenvoudig is. In sommige gevallen is het dan ook verstandig om professionele hulp in te schakelen, wat weer extra kosten met zich meebrengt.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer met vloerverwarming?

Dat een houten vloer met vloerverwarming onderhouden moet worden, is niet zo verwonderlijk. Een houten vloer is immers een natuurproduct en daarmee kwetsbaar voor allerlei invloeden van buitenaf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vuil, stof en zand. Dit kan er snel voor zorgen dat je houten vloer gaat slijten of beschadigen. Om deze reden is het belangrijk om je houten vloer regelmatig te reinigen met een speciale vloerreiniger. Daarnaast is het ook verstandig om je houten vloer af en toe te behandelen met een beschermende wax of olie. Op deze manier blijft je houten vloer langer mooi en in goede staat.

Tips bij het aanschaffen van een houten vloer met vloerverwarming

Wanneer je een houten vloer met vloerverwarming wilt aanschaffen, is het verstandig om de volgende tips in acht te nemen:
–              Zorg ervoor dat je weet welk soort houten vloer je precies wilt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten en maten beschikbaar.
–              Bedenk van tevoren waar je de houten vloer wilt laten leggen. Dit is namelijk bepalend voor het soort vloer dat je aanschaft.
–              Houd er rekening mee dat een houten vloer met vloerverwarming wat duurder is dan een normale houten vloer.
–              Informeer naar de mogelijkheden om de houten vloer zelf te leggen of laat het door een professional doen. Dit kan flink wat schelen in de totale kostprijs.

Author: Jasmijn

Share This Post On