Haardhout

Een open haard is mooi en heeft veel doeleindes. Je kan er warmte mee opwekken, eten bereiden, water koken, licht opwekken in de ruimte en nog meer. Maar dit kan de open haard niet zonder brandstof.

De brandstof van een open haard kan verschillen. Veel open haarden werken met echt openhaardhout, maar er zijn ook haarden die op gas werken of met houtbriketten.
Haardhout is het hout wat bestemd is voor de open haard, Het wordt gemaakt met verschillende soorten hout. Het kan gemaakt worden van berken hout of eikenhout. Dit hout kan niet meteen gebruikt worden als het wordt gehakt. Het hout moet eerst een aantal jaren drogen. Hoelang het gedroogd moet worden ligt aan de soort hout. Eiken hout bijvoorbeeld moet 3 jaar drogen voor het optimale gebruik.

Vaak wordt haardhout verkocht in grote hoeveelheden. Een bedrijf kan er bijvoorbeeld voor kiezen om pakketten van 2m3 te verkopen. Dit zorgt er voor dat de kopers genoeg ruimte en opberg mogelijkheden moeten hebben voor het overige hout. Als dit niet het geval is kan er aan de buitenkant van het huis een rek gebouwd worden voor het stapelen van het haardhout. Dit rek kan ook dienen als droogrek voor het vers omgehakte hout.

Author: Jasmijn

Share This Post On