Als we ergens niet van op aan kunnen, dan is het wel van het typische Nederlandse klimaat. Voor ventilatie én gelijktijdig voor voldoende hout voor de houtkachel zorgen lijken twee tegengestelde zaken, maar ons klimaat is inmiddels ook een klimaat van uitersten. De zomerse warmte lijkt de laatste jaren enkele graden hoger te liggen en dan is het natuurlijk prettig als je binnenshuis enige verkoeling kunt bewerkstelligen. Een airco laten plaatsen is soms een brug te ver, een ventilator is hiervoor een goed alternatief. Je kunt deze twee uiteraard niet geheel met elkaar vergelijken. Een airco brengt immers de temperatuur in een ruimte daadwerkelijk naar beneden en haalt tevens het vocht uit de lucht. Ventilatie echter verplaatst in feit alleen de lucht. Het briesje dat dit tot gevolg heeft maakt dat het net even aangenamer aanvoelt. Ventilators heb je in een groot aantal verschillende uitvoeringen. We laten deze de revue passeren, zodat je een juiste keuze kunt maken.
De plafondventilator
De plafondventilator, je raadt het al, is bedoeld om op te hangen aan het plafond. Dit type kom je vaak tegen in wat grotere ruimtes. Ook is dit model erg in trek voor in de slaapkamer. De plafondventilator heeft een “groot bereik”, zeker als je kiest voor een model met wat grotere bladen. Je kan deze ventilator dan ook op de laagste stand ’s nacht laten draaien en wordt zowel geluidsoverlast als overlast van teveel luchtverplaatsing tot een absoluut minimum beperkt.
De tafelventilator
De tafelventilator is over het algemeen een compact model dat toch voor voldoende ventilatie zorgt. Het grote voordeel van dit type is dan ook dat je deze vrijwel op elke werkplek of tafel neer kunt zetten. Ook kun je hem eenvoudig in een kast plaatsen als het apparaat niet nodig is. Overigens wordt de tafelventilator nog wel eens verward met de bureauventilator. Hoewel er zeker overeenkomsten zijn, is deze laatste nog iets compacter qua formaat en ook heeft deze vaak net iets meer instellingsmogelijkheden.
De vloerventilator
De tijd dat ventilators van die vreselijk lelijke apparaten waren ligt gelukkig alweer heel ver achter ons. De vloerventilator is hier een goed voorbeeld van, deze heeft tegenwoordig meer een “design uiterlijk”. Hierdoor is dit apparaat niet langer storend in een interieur, of dat nu huiselijk of privé is. De vloerventilator is berekend op een stootje en kan dan ook wel wat hebben. Dit is uiteraard noodzakelijk, want iets dat op de grond staat is nu eenmaal kwetsbaar.
De staande ventilator
De staande ventilator heeft veel raakvlakken met de hierboven beschreven variant. Bij een staande ventilator moet je echter denken aan het meer klassieke model. Dit kan overigens ook heel retro of vintage zijn, waardoor het nog steeds een mooi item in een interieur kan zijn. De staande ventilator is in verschillende hoogtes verkrijgbaar en is net iets kwetsbaarder dan het hiervoor genoemde model.
De stille ventilator
Natuurlijk hebben we het liefst dat een apparaat helemaal geen geluid maakt. Zo goed is het nog niet en het is maar de vraag of het ook ooit wel zo stil zal gaan worden. Wel bestaat er zoiets als de stille ventilator. Bij deze uitvoering wordt het geluid tot een minimum beperkt en dit maakt ze geschikt voor ruimtes waarin concentratie vereist is en zo min mogelijk afleiding gewenst is.
Het ventilatorkacheltje
Een ventilator wordt in verreweg de meeste gevallen gebruikt voor het koelen van een ruimte. Je kunt ze echter ook inzetten voor het verwarmen van ruimtes. Speciaal voor dit doel is het ventilatorkacheltje ontworpen. Dit model is in zowel zomer als winter te gebruiken en mag zich hierdoor ook wel allround ventilator noemen.
Ventilator kopen
Ga je een ventilator kopen, dan weet je nu dat je nogal keus hebt. We hebben het in dit artikel echter alleen maar over modellen gehad en niet over mogelijkheden. Laat je hierover dan ook goed voorlichten. De gespecialiseerde webwinkel is hiervoor het juiste adres. Je hebt hier zowel keus in modellen als in mogelijkheden, waarbij je ook nog eens zeker weet dat je niet teveel betaalt voor jouw ventilator.
Recente reacties