Een serre: alles wat u moet weten

Serres worden vandaag de dag steeds vaker toegevoegd aan woningen. Een serre is namelijk een ideale manier om voor een relatief kleine prijs een uitbreiding te geven aan uw huis. Daarnaast worden serres erg mooi gevonden door veel mensen. Ze geven een meer open, luchtig uiterlijk aan een huis dan een extra stuk muur. Daarnaast kunnen ze een huis erg mooi complementeren, in welke stijl uw huis ook is gebouwd. Ook serres zijn er immers in alle mogelijke stijlen. Ze zorgen voor een stukje authenticiteit en luxe. Ze kunnen gebruikt worden voor de meest uiteenlopende doeleinden: als (winter)ruimte voor planten, als hobbykamer, als speelkamer, als zitkamer en ga zo maar door.

 

Glas of kunststof?

Materiaalkeuze is een belangrijk onderwerp wanneer het gaat om het kopen van een serre. Zo zijn er veel verschillen tussen serres in glas of in kunststof. Zo daalt de temperatuur in de serre sterker wanneer hij van kunststof gemaakt is dan wanneer hij van glas gemaakt is. Dit zorgt ervoor dat een glazen variant relatief duurzaam is in de wintermaanden. Warmte gaat binnenshuis immers minder snel verloren. Daarnaast is de isolatie bij glas iets beter, en zijn glazen serres duurzamer. Ze zijn dus beter voor zowel het milieu als uw portemonnee. Overigens is glas relatief duur.

 

Een prefab serre: goedkoop en gemakkelijk

Wilt u een serre aanschaffen, dan kunt u er uiteraard een laten bouwen door een bouwbedrijf. U hebt overigens ook de optie om voor een prefab serre te kiezen. Dit is een serre die al volledig ontworpen is. De onderdelen ervan worden hierbij geleverd, en vervolgens kan hij hiervan gebouwd worden. Hij moet natuurlijk wel aan uw huis passen. Er kunnen meestal wel wat kleine aanpassingen worden gedaan om hiervoor te zorgen. Een prefab variant is over het algemeen een stuk goedkoper dan een variant die nog gebouwd moet worden. U hebt echter natuurlijk wat minder keuze op het gebied van ontwerp wanneer u ervoor kiest een prefab versie aan te schaffen.

 

Wat kost een serre?

De prijs van een serre is uiteraard afhankelijk van een grote hoeveelheden factoren. De meest belangrijke factoren zijn het materiaal, de grootte en het ontwerp. Nogmaals maakt het een groot verschil of u gaat voor een prefab serre of een variant die nog gebouwd moet worden. Daarnaast maakt het ook veel uit welke wensen u hebt betreffende het ontwerp. Wilt u een basismodel, dan zal de prijs niet torenhoog oplopen. Hebt u echter veel specifieke wensen, dan kan dit een aanzienlijk effect hebben op de prijs. Ook eventuele extraatjes zullen de prijs fors doen stijgen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei soorten verwarmingen of extra montage van een lichtstraat. Hieronder vindt u een tabel die een indicatie geeft van welke prijzen u ongeveer kunt verwachten voor een serre zonder extra toevoegingen.

 

Dieptemaat (m)Basisontwerp minimumprijsLuxeontwerp minimumprijs
1€3.700€8.500
1,5€5.600€12.700
2€7.500€17.000
2,5€9.300€21.200
3€11.200€25.500
3,5€13.000€29.700
4€15.000€34.000
5€18.700€42.500
6€22.500€51.000
7€25.200€59.500
8€30.000€68.000

 

Vergunning

In veel gevallen is er een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van een serre. Voldoet hij echter aan een aantal punten, dan kan de serre gebouwd worden zonder vergunning. Deze punten zijn de volgende. De serre:

  • heeft een dieptemaat die niet groter is dan 4 meter;
  • heeft een plat dak;
  • is niet hoger dan de woning of het hoofdgebouw;
  • staat niet aan een woonwagen;
  • is niet hoger dan 5 meter;
  • heeft geen balkon of dakterras;
  • neemt bij een gebied kleiner of gelijk aan 100 m² niet meer dan de helft in beslag;
  • bevindt zich niet meer dan 30 cm boven de vloer van de eerste verdieping;
  • wordt niet gebruikt voor recreatief nachtverblijf;
  • heeft een dak met een helling van niet meer dan 15 graden.

Meestal is er een vergunning nodig wanneer u de serre bouwt aan de voorzijde van uw huis. Ook bij een rijtjeshuis kan de bouw ervan meestal niet zonder vergunning. Dit hangt allemaal af van uw huissoort en van uw gemeente. Deze regels verschillen namelijk per gemeente. Ga dus goed na hoe deze zaken geregeld worden in uw eigen gemeente. Bij het aanvragen van een bouwvergunning komen enkele dingen kijken. Zo is het hebben van een bouwvergunning soms nodig, net als gedetailleerde informatie over de betreffende serre. Vaak kan uw aanbieder u wel voorzien van een bouwtekening. De vergunning kunt u aanvragen bij het omgevingsloket of bij de gemeente. Vervolgens wordt deze aanvraag verwerkt. Mist er nog informatie, dan zult u hiernaar gevraagd worden. Meestal hoort u binnen 8 weken of u recht hebt op een vergunning.

 

Meer weten over het bouwen van een serre? Neem dan eens een kijkje op de website van Dankersbouw.nl.

Author: Jasmijn

Share This Post On