Een huis kopen in vijf stappen

Het is een van de spannendste dingen die je kan doen: een huis kopen. Het kopen van je huis bepaalt namelijk waar je de komende jaren gaat doorbrengen en het gaat vaak over veel geld. Daarom is het goed om zeer weloverwogen te werk te gaan, zodat je precies weet wat je doet en binnen de vooraf gestelde grenzen blijft. Ruwweg gaat het kopen van een huis in vijf stappen en we leggen ze graag even aan je voor.

Stap 1: het oriënteren

Allereerst is er de oriëntatiefase. Een huis kopen in Hoogeveen begint natuurlijk altijd eerst met een rustige bepaling van de wensen en het budget. Waar wil je wonen, hoe moet de woning eruit zien, hoeveel ruimte heb je nodig en wat mag het allemaal kosten? Om dat laatste te bepalen, ga je langs bij de hypotheekadviseur. Die kan samen met jou uitrekenen wat de woning mag kosten en welke maandlasten je kan dragen. Aan de hand van die informatie heb je een heel duidelijk beeld van wat er mogelijk is en kan je gaan beginnen met de tweede stap.

Stap 2: het zoeken

De tweede stap is het daadwerkelijk zoeken van een huis. Dit kan op allerlei verschillende woningsites, maar je kan er ook een makelaar voor inschakelen. Aan de hand van je wensen en je budget kan je een selectie maken van huizen die je wel ziet zitten. Je kan kiezen tussen nieuwbouwwoningen of bestaande woningen en wat het wordt hangt natuurlijk helemaal af van wat je in de eerste fase hebt bepaald. Sommige nieuwbouwwoningen kunnen flink aan de prijs zijn, terwijl de bestaande woningen soms wat toegankelijker zijn. Hier staat vaak dan wel tegenover dat je het nodige kluswerk moet verrichten om het huis echt van jezelf te maken. Voor velen is dat echter geen enkel probleem; klussen is onderdeel van het inwerken van het huis.

Stap 3: de bezichtiging

Heb je een of meerdere huizen gevonden die passen bij je wensen, dan is het tijd om er eens een kijkje te gaan nemen. Bevalt het in het echt net zo goed als op de foto, of is er toch iets wat je niet helemaal bevalt? Een goede bezichtiging kan veel vertellen over een huis en biedt allerlei inzichten waar je mee aan de slag kan. Het kan er ook voor zorgen dat je in een klap genezen bent van je interesse voor dat huis.

Stap 4: het bieden

Er vanuit gaande dat je verliefd bent geworden op het huis in kwestie, kunnen we overgaan tot het doen van een bod. Dit doe je vaak in samenwerking met een aankoopmakelaar en dit zijn ook altijd spannende tijden. Een bod doen op een huis lokt altijd een tegenbod uit, waarna je hopelijk samen tot een overeenstemming komt.

Stap 5: de acceptatie van het bod

Kom je tot die overeenstemming, dan mag de champagne open. Je hebt een huis gekocht! Dit is een belangrijk en bijzonder moment en dat mag best even gevierd worden. Er volgt een koopcontract en als de bank helemaal akkoord is, krijg je de sleutels van je nieuwe huis.

Author: Jasmijn

Share This Post On