Dit zijn de kosten van een vloerverwarming

Als je overweegt om vloerverwarming in je huis te installeren, dan is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de kosten die hiermee gepaard gaan. Vloerverwarming biedt comfort en kan een efficiënte manier van verwarmen zijn, maar het is essentieel om te begrijpen wat de financiële implicaties zijn voordat je de beslissing neemt. In dit artikel gaan we in op de verschillende kostenaspecten van vloerverwarming, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Soorten Vloerverwarming

Allereerst, er zijn twee hoofdtypen vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is over het algemeen eenvoudiger te installeren en wordt vaak gebruikt voor kleinere ruimtes of als bijverwarming. Watergedragen vloerverwarming, waarbij warm water door buizen onder de vloer stroomt, is complexer en wordt vaak geïnstalleerd tijdens grotere renovaties of in nieuwbouw.

 

Installatiekosten

De installatiekosten variëren sterk, afhankelijk van het type vloerverwarming en de omvang van het project. Voor een elektrische systeem kun je rekenen op ongeveer €75 tot €100 per vierkante meter, inclusief materiaal en installatie. Bij watergedragen systemen liggen de kosten hoger, gemiddeld tussen de €100 en €150 per vierkante meter. Deze prijzen kunnen echter variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de tarieven van de installateur.

 

Bijkomende Kosten

Naast de basisinstallatie zijn er vaak bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de voorbereidende werkzaamheden, zoals het uitbreken van de bestaande vloer of het aanpassen van de ondervloer. Ook het egaliseren van de vloer na installatie kan extra kosten met zich meebrengen. Voor een complete renovatie van de vloer kunnen deze bijkomende kosten oplopen tot enkele duizenden euro’s.

 

Energieverbruik en Kostenbesparing

Een belangrijk aspect om te overwegen bij vloerverwarmingsets is het energieverbruik. Elektrische vloerverwarming kan duurder zijn in gebruik dan een watergedragen systeem, vooral als je elektriciteit uit niet-duurzame bronnen gebruikt. Watergedragen vloerverwarming kan echter efficiënter zijn en, indien gekoppeld aan een zuinige CV-ketel of warmtepomp, leiden tot een lagere energierekening. Het is belangrijk om de initiële installatiekosten af te wegen tegen de potentiële langetermijnbesparingen op je energierekening.

 

Levensduur en Onderhoud

De levensduur van vloerverwarmingssystemen is een ander belangrijk punt om te overwegen. Een goed geïnstalleerd en onderhouden systeem kan tientallen jaren meegaan. Onderhoudskosten zijn over het algemeen laag, vooral bij elektrische systemen. Bij watergedragen systemen is het raadzaam om periodiek onderhoud uit te laten voeren om de efficiëntie te waarborgen en problemen zoals lekkages te voorkomen.

 

Subsidies en Financiering

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor subsidies of gunstige financieringsmogelijkheden, vooral als je kiest voor een energiezuinig systeem. Het is de moeite waard om te onderzoeken welke opties er zijn op lokaal of nationaal niveau, wat kan helpen om de initiële kosten te drukken.

 

Conclusie

De beslissing om vloerverwarming te installeren, moet worden genomen na zorgvuldige overweging van alle kosten. Terwijl de initiële investering aanzienlijk kan zijn, vooral voor watergedragen systemen, kan de verhoogde efficiëntie en het comfort op de lange termijn deze kosten rechtvaardigen. Vergeet niet de potentiële energiebesparingen en subsidies mee te nemen in je berekening. Met de juiste planning en budgettering kan vloerverwarming een waardevolle toevoeging zijn aan je woning.

 

Author: Jasmijn

Share This Post On