De geschiedenis van voetbal.

Voetbal bestaat al een hele tijd, al rond de 3e eeuw voor christus zijn er aanwijzingen dat het voetbalspel bestaat.

Tegenwoordig is voetbal in Europa en in Amerika één van de meest populaire sporten. In het tijdperk dat het “Han-Dynastie” werd genoemd, werd er al met leren voetballen gespeeld. Het doel van het spel was om de leren bal in een doelnet te trappen. Uit oude documenten blijkt ook dat de Oude Romeinen en Grieken ook al voetbalden.

Uiteindelijk is in Engeland het voetbal verder ontwikkeld zoals we het hedendaags kennen. Vroeger waren de regels een tikje anders dan tegenwoordig. Daarbij moet je denken aan dat er veel meer was toegestaan, wat tegenwoordig niet meer acceptabel is. In 1365 is het voetbal zelfs een tijdje in de verboden geweest.

Dit werd gedaan door Koning Eduard de 3e, door het toenemende geweld en de vele soldaten die voetbal boven het leger kozen. Ook was in 1.424 voetbal in de ban Koning James I van Schotland, “Na man play at the Fute-ball” wat betekende, voetballen is niet meer toegestaan.

Het is lastig om te zeggen wanneer voetbal precies is ontstaan, in de loop van tijd is het spel steeds iets veranderd totdat we het huidige voetbal zoals het nu is. In Nederland was de eerste officiële wedstrijd in 1.865. 10 jaar later werd de eerste voetbalclub in Nederland opgericht, de Haarlemse Footbal Club (HFC).

Author: Jasmijn

Share This Post On