Besparen op energie in een bestaande woning

Sinds een paar jaar woon ik samen met mijn gezinnetje in onze “nieuwe “woning. Het huis is gebouw halverwege de jaren ’80 naar de maatstaven van die tijd. Dit betekend in de praktijk dat de woning ruim en licht is opgezet. Maar dat de materialen niet altijd super zijn. Daarnaast was de ruimte in de woning voldoende voor een gezin. Maar het hield niet over.

Toen we er kwamen wonen hebben we het huis aan de achterzijde uitgebouwd. Hierdoor is de eetkamer en de keuken een flink stuk groter geworden. Verder hebben we de zolder uitgebreid met een dakkapel en hebben we nieuwe kozijnen en HR dubbel glas laten plaatsen. Zodoende zijn we nu meer dan tevreden met de beschikbare ruimte in de woning en het wooncomfort.

Het volgende project: besparen

Nu we een paar jaar verder zijn kwam er wat geld vrij waar we niet direct een bestemming voor hadden. Als snel kregen we het idee om te gaan besparen op onze energie rekening. Na wat onderzoek bleek dat de grootste winst te behalen valt op twee onderdelen:

  • Het zelf opwekken van energie door gebruik te maken van zonnepanelen
  • Het extra isoleren van de woning

Zonnepanelen laten plaatsen

De markt voor het plaatsen van zonnepanelen heeft vele aanbieders. We kwamen als snel tot de conclusie dat ik liever met een lokale zonnepanelen leverancier in zee ga dan met een grote energie reus. Daarbij valt het me op dat er veel mogelijk is. In onze woning was het mogelijk om de panelen op de schuur rechtstreeks op het Zuiden te plaatsen of op het dak in een zogenaamde Oost / West opstelling. Uiteindelijk hebben we de panelen op het dak laten plaatsen zodat we de energie opwekken wanneer we zelf het meeste verbruiken. Daarbij is het mijns inziens ook qua uitstraling mooier dan op de schuur waar de panelen veel meer in het zicht liggen.

Isolatie van een jaren ’80 woning

Ons huis bleek al te beschikken over spouwmuur isolatie. Echter waren de stookkosten nog best hoog. Zonde om de opgewekte energie van de panelen weer te gebruiken om het huis warm te houden. Na onderzoek bleek dat de bestaande spouwmuur isolatie in veel jaren ’70, ’80 en ’90 woningen niet of nauwelijks zijn werk doet in vergelijking met hedendaagse materialen. Je kunt deze spouwmuur isolatie wel laten herstellen of upgraden. Het gevolg was een flinke besparing op onze stookkosten.

Author: Jasmijn

Share This Post On