3 tips voor de onderhandelingsfase wanneer je een huis koopt

Het onderhandelen bij het kopen van een nieuwe woning is een belangrijk en spannende fase. Je wilt namelijk geen fout maken waardoor je veel meer voor een woning betaalt dan nodig is, maar je wilt ook niet te weinig bieden, waardoor je de woning verliest. Wat is de beste aanpak? Wij hebben een aantal tips om je verder te helpen.

Breng niet te snel jouw bod uit

Het is belangrijk om niet te snel een bod uit te brengen. Zodra je deze namelijk hebt uitgebracht is het lastig om dat nog terug te draaien en een lager bod uit te brengen. Neem dus altijd geduld en ook wanneer je het gevoel hebt dat iemand snel een antwoord wil. Juist in een dergelijke situatie kun je jezelf afvragen waarom iemand snel van een woning af wilt.

Informatie inwinnen

Probeer van tevoren al zoveel mogelijk informatie te krijgen. Ook tijdens het contact met de verkopende partij is het belangrijk om slimme vragen te stellen om zo meer te weten te komen over de reden van verkoop, of er veel geïnteresseerden zijn en nog veel meer informatie. Wanneer jij weet dat iemand graag snel van een woning af wilt, er iets niet 100% in orde is met de woning zelf of er verder weinig geïnteresseerde kopers zijn, dan kun je namelijk eerder een lager bod uitbrengen.

Kijk daarnaast ook naar vergelijkbare woningen in de omgeving en hoeveel die woning waard zijn en voor welke prijs ze worden verkocht. Dat kan al gemakkelijk online. Zoek naar woningen binnen een bepaalde omgeving van waar jij wilt kopen. Voor de omgeving van Nijmegen vind je meer op de site van NieuwWonenNijmegen.nl.

Begin met een lager bod dan je wilt betalen

Wanneer jij een bod uitbrengt dan begint het onderhandelen. Begin daarom altijd lager dan wat je bereid bent om te betalen, omdat je daarna vanzelf nog wat omhoog kan bieden. Net zoals niet te snel je eerste bod uitbrengen, wil je ook niet te snel te hoog beginnen.

Wees enthousiast en beleeft, maar tegelijkertijd terughoudend

Je wilt niet laten zien hoe graag je een woning wilt wanneer je er 100% van bent overtuigt dat jij die woning wilt hebben. De verkopende partij kan daarom al de prijs verhogen, omdat ze er toch vanuit gaan dat je akkoord gaat met een hogere prijs. Maar doe het tegelijkertijd wel op een beleefde en vriendelijke manier.

 

Author: Jasmijn

Share This Post On